Tort śmietankowy / Creamy layer cake

Pomysł na ten tort wpadł mi do głowy dzięki Sylwii, która poczęstowała nas przepysznym! biszkoptem z bitą śmietaną i świeżymi malinami. Było upalnie, a to ciasto smakowało prawie jak lody, tyle, że było jeszcze lepsze!
Rany! Jakie było lekkie i pyszne.
Od tamtego dnia stało się moim ulubionym :)

Jakiś czas potem wypadały moje urodziny i pomyślałam sobie, że gdyby tak przełożyć je dżemem byłby świetny tort.
Sprawdził się i teraz nie robię już innych. Moja mama również :)

W Wielkiej Brytanii jest zwyczaj, szczególnie w młodszych klasach, że dzieci w swoje urodziny przynoszą tort do szkoły. Zrobiłam go mojemu dziecku i dostałam najlepszy komplement. Jeden chłopiec powiedział, że to był najpyszniejszy tort jaki jadł w życiu :)
Najlepszy komplement, bo dzieci są szczere :)))

Podam Wam przepis, bo jest niesamowicie łatwy i jeśli nie robiliście takiego tortu to może spróbujecie :)

Image Hosted by ImageShack.us

Biszkopt robię z tego przepisu (na dużą blachę):

8 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę i dodać cukier, ciągle ubijając dodawać stopniowo żółtka (moja mama żółtka po oddzieleniu od białek posypuje lekko solą co sprawia, że biszkopt jest bardziej żółty) i ubijać.
Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Piec około 40 minut w 170 - 180'.

Ilość składników dzielę sobie w zależności od tego ile warstw ma mieć tort.
I tak jeśli trzy robię z sześciu jajek (3/4szkl. mąki itd.), jeśli tylko dwie z czterech jajek (1/2szkl. mąki itd.)

Bita śmietana:

500ml śmietany 30%
2 x śmietan fix, lub inny fix do śmietany
cukier wanilinowy
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan fix.

Biszkopt przeciąć w poprzek (jeśli jest z 4 jajek raz, jeśli z 6 jajek dwa razy, jeśli z 8 jajek trzy razy, ale z doświadczenia wiem, że lepiej jest upiec dwa biszkopty z czterech jajek zamiast jednego z ośmiu), nasączyć wodą z sokiem z cytryny (ja biorę jedną cytrynę na szklankę wody).
WAŻNE: przed nasączeniem biszkoptu trzeba zdjąć z niego skórkę.

Warstwy:
biszkopt
dżem
śmietana
biszkopt
itd.
Zakończyć biszkoptem i ubrać według uznania :)

Do tego tortu używałam zawsze dżemu wiśniowego, żeby tort nie był mdły w smaku, ale moja córka chciała tort cytrynowy i ostatnio zrobiłam z dżemem cytrynowym. Był najlepszy! i już zostaniemy przy tej wersji :)
Zamiast dżemu można użyć owoców - jagód, malin itd..

I to byłoby na tyle :) Proste prawda?
Miłego popołudnia :)

Image Hosted by ImageShack.us

The idea for this cake came to me thanks to Sylvia, who treated us with delicious! sponge cake with whipped cream and fresh raspberries. It was hot, and this cake tasted almost like ice cream, but it was even better!
Wow! It was so light and delicious.
Since that day it became my favorite :)

Some time later was my birthday and I thought to myself that if I add jam it would be perfect layer cake.
It tasted to everyone, and now I do not make no other. My mom also :)

At the schools in the UK is the custom, especially in the younger classes, that children bring a birthday cake at their birthday to school. I've made this one for my child and I've got the best compliment. One boy said that it was the best cake he ate in his life :)
The best compliment, because children are honest :)))

Let me give you the recipe, because it is incredibly easy and you can you try to make it :)

Sponge cake:


4 eggs
1/2 glass of sugar
1/2 glass of wheat flour
1 teaspoon of potatoe flour (I buy in Polish shop)
1/2 teaspoon of baking powder

1. To separate egg whites from yolks.
2. Mix the whites until it is stiff. Then add sugar (slowly) and mix until it is stiff again.
3. Next add yolkes in turns and mix.
4. Then stir the flour, potatoe flour and baking powder in a bowl and add (gently) into the foam.
5. Stir gently until it is creamy.

To get four layers you should bake two sponge cakes.
Bake on a shelf in the centre of the the oven for about 40 minutes in 170 - 180'.

Whipped cream:

600ml fresh double cream
300ml long life single cream
3 Fix do śmietany (Gellwe) or 3 śmietan fix (Dr. Oetker) which I'm buying in the Polish Shop
about 32g wanilla sugar
2 tablespoon of icing sugar

Mix all ingredients until it is a bit stiff and creamy.

Sponge cake cut across and each layer soaked with water and lemon juice (I take one lemon for a glass of water).
IMPORTANT: before moistening take off thin skin from the top of the sponge cake.

Layers:
sponge cake
jam
whipped cream
sponge cake
jam
whipped cream
sponge cake
jam
whipped cream
sponge cake
Decorate a cake at the discretion :)

For this cake I always used a cherry jam, but my daughter wanted to have a lemon cake and I used a lemon jam. It was the best! and I will stay with this version :)
Instead of jam you can use the fruit - blueberries, raspberries, etc..

And that's all :) Is it simple? Very :)

Have a good afternoon :)

Comments

  1. Wygląda świetnie, a dzieci są szczere, czasem do bólu :), skoro taka rekomendacja, to pewnie jest jej wart :) (ja dzisiaj w pracy ledwo wcisnęłam jakieś paskudztwo z cukierni...też urodziny były, na szczęście nie moje)
    Miłego weekendu;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. naprawdę warto wypróbować ten przepis - na pewno się nie zmarnuje :))
      również miłego weekendu :)

      Delete
  2. bita śmietana + maliny = MNIAM! PYCHA!
    o rany, akie banalne a takie pyszne.

    ReplyDelete
  3. Niby prosty a taki wykwintny i do tego pyszny....bo skoro dostal taka recenzje!;)
    I te "babskie" pastelowe kolorki, w sam raz dla malej kobietki, ktorej przy okazji skladam szczere choc spoznionej zyczenia urodzinowe! AUGURI DI BUON COMPLEANNO!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. życzenia przekazane :) dziękuję - bardzo się ucieszyła :))

      Delete
  4. Jak ja dawno dobrego torta nie jadlam, a w dodatku z malinkami i bita smietana!!!
    Pycha. Pozdrawiam.
    Beata

    ReplyDelete
  5. wygląda rewelacyjnie i jest na prawdę prosty ;-)
    Mój K. na urodziny dostał tort cytrynowy z bloga Moje Wypieki - polecam. Jest cudny i orzeźwiający :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uwielbiam wszystkie lekkie i orzeźwiające ciasta, aż za bardzo ;)

      Delete
  6. looks so delicious! Happy Birthday!

    ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for every word you leave :) I really appreciate it :)